Summa sidvisningar

2013-06-06

Nationaldagen

Igår frågade jag mina elever i skolan om de visste varför de var lediga idag. Inte ens halva klassen hade koll på att det var vår nationaldag idag och ingen visste varför vi firar just den 6/6. Filip&Fredrik pratar ofta om tydlighet i sin podcast och här är klart fall av att det är alldeles för otydligt med det svenska firandet. Det finns inget att förankra firandet i. Att Gustav Vasa blev vald till kung för nästan 500 år sen räcker liksom inte. Det finns heller inte några riktigt starka traditioner hur vi ska fira och då blir det liksom inget av det utan folk tycker mest att det är skönt med en ledig dag. Det är lite skillnad mot andra länders firande..
1.       Norge 17 maj. Har snackar vi tydligt.. Frågar man elever i årskurs tre dagen innan varför de är lediga på den syttonde mai så tror jag att alla vet varför( Grundlagen skrivs under av Kristian VIII  ). Firandet är stort med miljarders norrmän som viftar med flaggor och festar. Tror nästan att de norrmän som bor i Sverige har fler som firar sin dag än vi svenskar som firar våran dag.
2.       USA, 4 juli. Fourth of July är ett begrepp över hela västvärlden. Alla vet att det är stora firanden med parader och fyrverkerier. Amerikanerna vet hur man firar och självklart har de koll på varför också. (självständighetsdagen 1776)
3.       Tyskland 3 oktober. Tydligt i kvadrat. det nygamla landet firar såklart sin dag då Öst och Väst officiellt återförenades.
4.       Frankrike 14 juli. Ett datum vi lär oss i svenska skolan borde fransmännen själva ha koll på.. Franska revolutionen började då 1789.
5.       Finland 6 december. Vet inte mycket om firandet i landet. de dricker väl sprit och badar bastu.. Men anledningen är glasklar. 1917 så blev landet självständigt efter en masa år i svensk och rysk ägo.. Om fyra år är det alltså dags för 100 årsfirande!

Ja det var allt för ikväll, gonatt!

2 kommentarer:

  1. Sveriges riktiga nationaldag är midsommar. Anledning? Vi äter sill och potatis! At samlas kring njutning är väl fint? :)

    SvaraRadera
  2. Intressant! Jag tror att det kommer att förändras och kanske kan man själv hitta på en trevligt tradition just den dagen med sin egen familj och så kommer andra att ta efter. Kanske det vore något?

    SvaraRadera