Summa sidvisningar

2013-07-01

Abeba Aregawi

I veckan så kunde man läsa om den nyablivna svenskan Abeba Aregawi som väljer att återvända till Etiopien för att få bättre träningsmöjligheter. Jag förstår att det är bättre att träna i Afrika på hög höjd än i Sverige där vi oftast inte har så bra trängsklimat. Tänker inte gå in på någon diskussion om rätt eller fel i detta sammanhang men jag tycker att det är tråkigt då hon kunde ha inspirerat och coachat unga tjejer här hemma att kanske nå samma nivå som henne. Hon är långt ifrån den enda som bytt nationalitet och fått ut något bra av det. Här kommer en kort lista på några andra.

1. Martina Navratilova. Spelade och bodde i Tjeckoslovakien fram till 1975 då hon stannade i USA efter US Open och vägrade återvända. Blev amerikan 1981. En av tennisvärldens största-
2. Ludmila Engquist. Ja den historien kan ju alla. Framgångsrik i Sovjet och sen älskad i Sverige för att sluta som bespottad dopad bobåkare.
3. Wilson Kipketer. Kenyan som blev hyllad dansk som vann högvis med VM-guld på 800 meter. Tyvärr ingen triumf i OS för denna genomtrevliga dansk.
4. Marc Girardelli. Den elegante skidåkaren kom från stornationen Österrike men där kom han inte alls överrens med ledarna så han bestämde sig för att flytta karriären till ett land där han garanterat skulle bli sen bästa åkaren, Luxemburg. Det gav en massa världscupssegrar och medaljer.
5. Johan Muhlegg. Odopad? tysk ganska dålig skidåkare blev spansk rådopad framgångsrik skidåkare med OS.guld. Ingen vidare kombination.

Bubblare. Handbollspelaren Duyshebaev, den lilla ryssen om ni kommer ihåg honom. Född i Kirgistan och var landslagsspelare i Sovjet, OSS, Ryssland och Spanien. Imponerande.

Detta inlägg tog tre kvällar att få klart, hoppas inte nästa tar lika lång tid..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar