Summa sidvisningar

2013-05-06

Hockey-VM

Fyllda läktare i Globen, fyran hårdsatsar och sänder varje kvälll i alla sina kanaler, kvällstidningarna skriver massor. Hockey-VM är igång, och återigen på hemmaplan. Jag har haft TV:n på lite i bakgrunden men intresset är ganska så lågt. Funderade på det där för nån dag sen. Tänkt ett fotbolls-VM där Sverige bara spelar med spelare från de nordiska ligorna och England, Spanien, Tyskland osv. bara får använda spelare från typ inhemska div.3, men fan skulle bry sig då. Ja jag vet, det var ingen lysande jämförelse men ändå.
Sen tycker jag att det är trist att det är så få som verkligen har chansen att vinna. Fast VM har spelats varje år sen Franska revolutionen typ så är det bara sju nationer som vunnit guld (varav ett är Storbritannien). Något lag sticker upp nån enstaka gång men nästan alltid så är det samma gäng som gör upp om medaljerna. Idag ska jag ranka de fem största nationerna i VM:s historia.

1. Sovjetunionen/Ryssland. 26 guld, 41 medaljer. Totalt dominerande till ibörjan på 90-talet, hade sen en tyngre period fram till för något år sen då det började vinna igen.
2. Canada, 24 guld, 46 medaljer.Klart dominerande udner de första decenierna när hockey VM-spelades. Har även vunnit en hel del under 2000-talet.
3. Tjeckoslovakien 12 guld, 45 medaljer. Väldigt starka i nutid med sex av gulden från 1999 och framåt. Även starka i slutet på 70-talet
4. Sverige 8 guld, 43 medaljer. har tagit guld med ojämna mellanrum från 50-talet och framåt. Få guld men många medaljer.
5. USA 2 guld, 16 medaljer. Tog de flesta av sina medaljer innan 1960, efter det så har det blivit lite strömedaljer,

Kan kanske bli nån mer hockeylista under de närmaste veckorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar