Summa sidvisningar

2011-12-28

Stig-Helmer

På Juldagen hade den sista (?) filmen om Stig H. Olsson premiär. I princip alla vuxna svenskar har väl nån slags anknytning till dessa filmer och kan citera en del av de mest klassiska replikerna. Nu under jul och nyårshelgen så dykar alltid chansen upp att se en eller kanske flera av dessa filmer på TV då de ALLTID visar dessa under ledigheten.
Jag vill gärna se denna sista film. Det känns som om man har växt upp med dessa filmer och då skulle det vara kul att se hur det slutar typ. Den här senaste filmen har ju också faktiskt fått ganska bra betyg från kritikerna och det var väl ett tag sen. Har sett trailern några gånger och scenen med Sven Melander (Berra) är ju skitrolig..
Idag så är det helt enkelt dags att ranka de fem första filmerna.. Så här kommer dagens lista.

1. Snowroller (1985). Klart den som man skrattar mest och högst åt. Skitroliga bifigurer som Staffan och Bengt som Hedlund och Brännström. Väldigt tidstypiskt 80-talig med klädsel, frisyrer och musik. En riktig höjdare.
2. Sällskapsresan (1980). Sågs av osannolika 2.8 miljoner på bio. Lite mer lågmält rolig. Härliga scener från charterlivet. Mest klassiska och uttjatade scenen är när Stig-Helmer håller drickaglaset upp i taket på flygplanet och tror att drickan ska komma ut där..
3. S.O.S (1988). Inte lika starkt persongalleri (förutom de två miljömedvetna seglarna som är med lite på ett hörn) vilket gör att Lasse Å. och Jon Skolmen får lyfta denna film helt själva. De lyckas på många sätt bra. Filmen är rolig och rapp. Sonen Karl-Helmer är med för första och enda gången..
4. Den ofrivillige golfaren (1991). Lite för långsam för min smak. En smårolig film där de hamnar i Skottland. Tyvärr tillför inte det utländska inslaget så mycket. Claes Månsson har en kul biroll som länsantikvarie.
5. Hälsoresan (1999). Börjar ganska kul men funkar sen ganska dåligt. Lite för mycket stereotyper och handlingen är ganska så trist. S-H romans i denna film känns också ganska orimlig med en ganska så mycket yngre tjej. Kul att flera av rollerna från tidigare filmer är tillbaka som doktor Levander från första filmen och den misslyckade Bruna Anderhage från golffilmen..

Ny lista imorgon förhoppningsvis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar