Summa sidvisningar

2013-10-08

Dan Brown

Har börjat lyssna på Dan Browns nya bok i bilen på väg och hem ifrån jobbet. Har hela hösten tänkt att jag ska lyssna på böcker nu när jag inte har barn som ska lämnas på dagis inne i stan men det har inte blivit av förrän nu. Det är klart mycket mer rogivande än att lyssna på morgonreklamradio... Är lite kluven till Dan Browns böcker. Tempot är alltid uppskruvat till max och det blir lite too much ibland, typ som en actionfilm som bara består av stora explosioner i 120 minuter. Men det går inte att ta ifrån honom att det är underhållande och spännande från sida 1 till att boken är helt slut. Denna, den fjärde i ordning med Robert Langdon som hjälte, och den sjätte av Brown totalt är inget undantag vad det gäller full fart. Har bara lyssnat på en av sjutton CD-skivor men det har redan varit mord, mordförsök och biljakter.. Ska idag ranka de bästa böckerna som han skrivit.
1. da Vinci koden. Det är lite rörigt med de olika utgivningsåren men detta är den första stora succén och det var den första som släpptes i Sverige (väl?) men den fjärde i ordningen. Utspelar sig i Paris med omnejd och handlar om dolda budskap i Da Vincis verk och dessa leder Langdon och hans följeslagare Sophie Neveu på hissnade äventyr.
2. Änglar och Demoner. Samma Langdon, annan tjej, liknande handling med religiösa symboler men denna utspelar sig i Rom. Också spännande men denna är lite väl overklig med bl.a. en helikopterfärd som känns lite sådär..
3. I cirkelns mitt. Kom ut efter Änglar.. men före Da Vinci. Ingen Langdon i denna bok utan hjältarna  heter Rachel Sexton och Michael Telland. Utspelar sig på Nordpolen av alla ställen. Stundtals grymt spännande och välskrivet.
4. Den förlorade symbolen. Den tredje Langdonboken är den sämsta. Utspelas i Washington (det är iofs trevligt) men den är lite för rörig för min smak. Förväntningarna var kanske lite för höga också efter de tidigare hitsen..
5. Gåtornas palats. Den första boken, kom 1998. En trevande start för Dan Brown. Denna handlar om nån datahacker som tänker sprida ut hemliga koder till allmänheten, typ... Klart sämsta boken och jag fick verkligen kämpa mig igenom den.

Det var allt, tack för idag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar