Summa sidvisningar

2013-08-08

Tidigare guldmedaljörer

Jag är fortfarande inne på det här med friidrotten. Det är ju så att i de stora sammanhangen så är Sverige en liten pluttnation i friidrotten. Sen det första VM:et som hölls 1983 som hölls i Helsinki så har det varit ytterligare tolv mästerskap och i runda slängar har det delats ut 500 guldmedaljer och av dem har Sverige vunnit sju, och av dessa sju så vann Carro tre i sjukamp. Så hur mycket vi än ser oss som en nation med stora framgångar så sker framgångarna sällan och ofta med långa mellanrum. Här kommer en lista över de guld vi har tagit i VM.
1. Patrik Sjöberg, höjdhopp 1987. Det första historiska guldet. Det var en storartad tävling där tre hoppare tog 2.38 men Patrik tog i första hoppet och vann före ryssarna Paklin och Avdejenko
2. Ludmila Enquist, 100 meter häck 1997 1996 tog hon OS-guld och detta VM-guld var ganska så väntat. Hon vann en ganska klar seger och då kunde nog ingen ana att det var det sista stora som hon vann.
3. Carolina Kluft, sjukamp 2003-2007. det blev tre guld för Carro och de togs på tre hela olika sätt. Det först vanns efter stor längdhoppsdramatik, det andra togs trots stukad fot , det tredje togs i överlägsen stil. Hade inte kroppen varit så sliten efter så många år med hård träning så hade hon kunnat dominera fortfarande.
4. Christian Olsson, tresteg 2003. Det definitiva tronskiftet från Edwards till Olsson togs under detta mästerskap, under de få åren då Olsson var skadefri och kunde dominera helt. Här tog han en klar och ganska väntat seger.
5. Kajsa Bergqvist, höjdhopp 2005. Även här en ganska väntat seger. Kajsa hade dominerat efter sin skada året innan och visade stor klass när hon vann på 2.02. Detta var hennes största seger under karriären. Kul var att här tog också Emma Green tog en bronsmedalj. Det är enda gången vi haft två svenskar på pallen samtidigt.

Ok det var allt för idag. Återkommer igen imorgon!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar