Summa sidvisningar

2012-12-04

Bragdguldet del två

Kul att Lisa Nord+en fick priset, det var hon helt klart värd. Det fanns en del andra kandidater också som handbollarna och seglarherrarna som faktiskt tog det enda OS-guldet i somras och det brukar ofta vara en anledning till guldet.
Tänkte idag fokusera på vilka sporter som oftast har blivit belönade med bragdguldet. Det säger en hel del om var Sverige har varit världsledande men även kanske vilka sporter som bertyder mycket för oss svenskar. Jag har inte orkat lusläsa listan så det kan absolut ha kommit en del felräkningar men mönstret är det som är intressant
Här kommer listan.

1. Friidrott. Har fått priset typ sjutton gånger. Väldigt många av priserna skedde tidigt på 20-40 talen men även efter det har det kommit bragdguld med jämna mellanrum. Sen kom  det tre priser i rad 2003-2005 som spädde på dominansen.
2. Längdåkning på skidor. Den andra stora sporten med typ tretton bragdguld. Även här en hel del priser långt tillbaka i tiden men även flera under den senaste 20-årsperioden. Ett VM-guld på skidor och man är genast en kandidat!
3. Brottning. En stor svensksport på forntiden har gett ett gäng bragdguld. I nutid har det varit sämre med utdelningen. Senaste så var det Tomas Johansson 1986 och det berörde jag i gårdagens inlägg.
4. Simning. Också en paradgren där vi har en historia och en sport där våra simmare gärna hyllas som stjärnor. Sex gånger har en simmare fått priset och senast var det ju Alshammar förra året.
5. Alpint. Tack vare Stenis och Anja som har fått två bragdguld var så hamnar den alpina skidåkningen också på denna lista i hård konkurrens med bl.a. modern femkamp, skytte och tennis.

I år var det första gången som en triatlet vann priset. Kul och ytterst välförtjänt. Stort grattis Lisa Nordén!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar