Summa sidvisningar

2012-12-27

Roxette och andra svenska storsäljare

Roxettedokumentären som visades på SVT igår var riktigt bra. Kul intervjuer både man bandet och fansen, spännande inblickar i turnélivet och såklart mycket bra musik. Det ska tydligen släppas en längre version på dvd så det blir ett självklart köp! Det är lätt att glömma hur otroligt poppis de var för 20 år sen när de faktiskt var ett av världens allra största band och toppade de flesta listorna. Här i Sverige är vi ju rätt bortskämda med våra musikexporter både artister och låtskrivare/producenter. Tänkte idag lista de allra största artisterna från vårt land.

1. ABBA. Hade en ganska kort karriär (1973-1982) men sålde under dessa år en otroligt mängd skivor, både singlar och album. De har nu fram till idag sålt ca 400 miljoner skivor vilket gör dem till ett av de mest sålda banden genom tiderna. Stora i princip hela världen, även om framgångarna i USA inte var lika stora som i resten av världen.
2. Roxette. Hade sin peak mellan 1989 och 1993 då de dominerade världens listor. har efter det fortsatt att sälja skivor, men inte alls lika mycket. Det dyker dock upp hitar lite då och då. Har sålt 75 miljoner skivor under deras långa karriär.
3. Ace of base. Här handlar det egentligen bara om ett album (Happy nation/ The sign). Debutalbumet såldes i otroliga 23 miljoner exemplar. De övriga albumen har inte alls sålt lika bra men de har ändå sålt sammanlagt en bra bit över 30 miljoner album och singlar. Gruppen har splittrats men Uffe och Jonas har ett nytt band med två andra tjejer som de, trots stort motstånd, kallar för... Ace of base.
4. Robyn. Fick en fantastisk start på sin karriär när de första albumet Robyn is here gick högt upp på alla listor och ett par av singlarna blev top-10 i USA. Sen kom några år med sämre försäljning och knappt några listplaceringar men karriären var långt ifrån över. De senaste åren har hon gjort en strålande comeback och speciellt med de tre body talk-skivorna har hon verkligen visat att hon är en stor artist.
5. SHM. Med de artister som släpper skivor nu så här det svårt att räkna rena försäljningssiffror men denna housegrupp (som nu har lagt ner) har haft enorma framgångar runt om i hela världen de senaste åren. De sålde ju bl.a. ut Madison square garden i NY förra året (eller om det var i år). Hur som helst, är de kanske Sveriges största musikexport just nu.

Det var allt för ikväll, gonatt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar