Summa sidvisningar

2012-12-26

Helgernas idrott

Idag är det annandag Jul och det har utövats en hel del sport både i Sverige och andra länder. Det finns ju vissa traditioner vad det gäller idrottandet under helgerna runt Jul och Nyår och jag tänkte idag lista några av dessa. Vissa gamla och vissa andra lite nyare.

1. Annandagsbandyn. Den kanske allra mest klassiska sporthändelsen, iaf i Sverige. De största derbymatcherna läggs detta datum och det brukar vara folkfester lite överallt. Jag har alltid trott att traditionen kommer ifrån att man tidigare hade premiären detta datum men det stämmer tydligen bara för några år under 50- och 60-talen. I urminnes tider så började serien i januari och i nutid så ligger ju seriestarten betydligt tidigare. Flera sporter har tagit efter tradtionen (hockey, innebandy..) men bandyn var först.
2. Tour de ski. En betydligt nyare tradition som gjorde debut 2006/2007. Har fått rejält med uppmärksamhet iaf här i Sverige. Visst det är en skitcool tävling som verkligen visar på vem som är mest allround av alla skidåkare men mycket av dragningskraften ligger väl i att det är mycket stiltje på sportsidorna under den veckan runt nyår då tävlingen avgörs. Charlotte Kalla vann 2008 och Hellner var tvåa förra året, i övrigt har det varit tunnsått med svenska framgångar.
3. Nyårsbackhoppningen från Garmisch-Partenkirchen. Här har vi en äldre tradition igen. Första året tävlingen hölls var 1952. Vet inte om den sänds på SVT längre men det var standard att kolla på under många år. När Staffan Tällberg och Janne Boklöf höll bra klass så var det ju riktigt intressant också. En av fem deltävlingar i den tysk-österrikiska backhopparveckan.
4. Fullt ös i England. Medan de andra fotbollsligorna vilar och tar det lugnt över Jul och Nyår så spelar högsta ligan i England typ en fjärdedel av säsongen under dessa få veckor. Matcher var och varannan dag och ingen tid för julmys med familjen (det brukar iofs inte vara så prioriterat ändå kanske..) Fråga inte mig varför de är så galna med att spela så mycket matcher under denna del av året men så är det iaf. Premier leauge avgörs kanske inte helt och hållet under dessa veckor men avgörande ryck och stora tapp kan man definitivt råka ut för.
5. JVM i hockey. Detta evenemang har jag skrivit om en hel del tidigare då jag stört mig på den uppmärksamhet man ger till ett juniormästerskap där väldigt få lag har nåt att säga till om egentligen men det spelas under en period där det inte händer så mycket annat i sportsammanhang och att fylla sportsidor och tv-sändningar med ishockey lockar alltid tittare och läsare, därför tror jag att det är ett ganska tacksamt evenemang.

Det var allr för idag. Nu ska jag kolla på dokumentär om Roxette, får se om det blir en lista om det imorgon!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar