Summa sidvisningar

2013-11-16

grymma leksandsmålisar

De går ju så sjukt bra för Leksand nu så jag måste skriva ett inlägg om det. För cirka två månader sen skedde comebacken efter sju svåra år och då blev det torsk mot brynäs och efter den matchen så var jag allvarligt orolig till att säsongen skulle bli ett superfiasko och att avsaknaden av Forsberg, Timander och Raffl skulle blivit för stor. Men så har det verkligen inte blivit och efter dagens vinst så ligger "vi" på en delad tredje plats, högst högst oväntat och väldigt trevligt. I de allra flesta matcherna har Leksand förlorat skottstatistiken men laget har haft en otroligt bra målis i Oscar Alsenfeldt. Han har verkligen spikat igen och varit tungan på vågen i många matcher. Leksand har en historia med många bra målisar och idag så tänkte jag ranka några av dessa legendarer.

1. Christer Abrahamsson (Abris). Den store målvaktshjälten under storhetstiden i början på 70-talet. Hetsporre som oftast spikade igen och var högst bidragande till Leksands fyra SM-guld. Senare populär och framgångsrik tränare i klubben.
2. Peter Åslin. Viktig kugge längst bak under nästa storhetstid i slutet på 80-talet. Var en av de stora hjältarna silveråret 1989. I finalmatcherna mot djurgården så var han nära att ensam leda Leksand till ett guld. Han dog tragiskt, efter en stroke, bara 49 år gammal,
3. Johan Hedberg. Slog igenom drygt 20 år gammal och gjorde under många år avgörande insatser för klubben (och i landslaget). Var med och tog SM-brons 1997 och var kanske den viktigaste spelaren detta år. Kom sedan hem till Leksand under lockoutsäsongen 04-05 och var då med om att ta upp laget till elitserien.
4. Göran Högosta, Mas som stod i klubben efter Abris. Fick inte vinna nåt med Leksand men var med och tog silver i hemma-VM 1977. Gjorde comeback i Leksand under den bedrövliga 86-87 säsongen när laget hade stora målvaktsbekymmer.
5. Ed Belfour. Det känns kanske lite konstigt att ta med honom på listan. Han gjorde bara en säsong i klubben och var faktiskt inte så himla lyckad när det väl gällde, MEN bara grejen att en av världens bästa målisar valde att spela i Leksand i Allsvenskan gör att han förtjänar en plats på listan.

Det var allt för idag, tack o gonatt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar