Summa sidvisningar

2012-11-06

Amerikanska presidenter

Det är omöjligt att hoppa över detta ämne idag. Det är ju amerikanskt val idag om någon kan ha missat det. Jag har försökt att hänga med så mycket som möjligt på tv och internet och kommer säkert att fälja valvakan så länge som jag orkar inatt. Hoppas att det blir spännande och hoppas såklart att Obama får fyra år till på sig att bevisa att han är den frälsare som alla såg honom som för fyra år sedan. Sen är det ju en himlans tur för Obama och demokraterna att inte republikanerna hittade nån bättre kandidat än Mitt Romney. Med ett skarpare alernativ så tror jag att republikanerna kunde ha vunnit.  Dagens lista handlar om fem presidenter som gjort intryck på ett eller annat sätt,
1. George Washington. Den förste presidenten måste förstås vara etta på denna lista. Satt vid makten 1979 till 1787.
2. Thomas Jefferson. Var president under de första åren på 1800-talet. Skrev USA:s självständighetsförklaring med rader om rättigheter till liv och frihet och sånt annat fint som USA byggts på sen dess. har ett eget monument i Washington och otaliga gator, skolor och sjukhus döpt efter sig.
3. Abraham Lincoln. President mellan 1861 och 1865 och var bl.a. med under det stora inbördeskriget då han ledde nordsidan. Blev mördad av sydstataren Johm Wilkes Booth under ett teaterbesök 1865.
4. James Garfield. Den tjugonde presidenten och den som suttit kortast tid. Inte ens ett år fick han på sin post under 1881. Blev skjuten bara fyra månader efter att han tillträtt på sin post. Avled några månader senare. Också känd för att vara den ende president som kommit från riktigt fattiga förhållanden.
5.. Franklin Roosvelt. Var president mellan 1933 och 1945 och då alltså under det andra världskriget. Är ansedd som en av de bästa presidenter  som funnits i landet.
 
Ja det blev mest oldtimers på denna lista. Får kanske göra en ny lista imorgon med lite nyare namn!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar