Summa sidvisningar

2012-01-23

Anjas största stunder

Anja Pärson, vad ska man säga om denna otroliga tjej. Nu inne på sin fjortonde(?) säsong i världscupen. I år har det verkligen inte gått nåt vidare och priset togs väl i lördagens storslalom där hon nästan var fem sekunder efter i första åket efter att inte gjort nåt misstag utan bara åkte sjukt långsamt. Dags att lägga av säger väl 95% av svenska befolkningen. Men varför egentligen. Hon gör ju det hon verkligen älskar och är fortfarande sugen på framgångar. Trots att hon har varit mycket sämre i år så är hon fortfarande ett hot mot de bästa när hon får till det.

Historiskt så har hon tagit otroliga nitton medaljer i mästerskap, av dem är åtta guld. I alla mästerskap som hon varit med i så har hon bara åkt hem utan medalj vid två tillfällen, i sin debut 1999 (då hon åkte två gånger, båda gångerna i ledning..) och 2009 när backarna passade henne riktigt illa..

Dagens lista kommer att handla om fem av hennes största stunder. Det finns u några att välja på, men dessa har jag valt ut.

1. VM veckan i Åre 2007. Hon kom dit med usel form och som ett stort frågetecken. Hon åkte därifrån med tre guld, ett silver och ett brons. Hon var totalt överlägsen i fartgrenarna och konkurrenterna undrar väl fortfarande vad som hände.
2. OS i Turin 2006. Anja missade OS-guld 2002 och ville verkligen ha ett guld denna gång. Från början gick det lite "trögt" med bara silver och bronsmedaljer men när det var dags för slalom så slog hon till med två perfekta åk. Guld blev belöningen!
3. OS-bronset i Vancouver 2010. Vad är ett brons i kombination om man ser det historiskt. Jo en otrolig prestation. Dagen innan så kraschade hon i målrakan på väg mot silver i störtloppet och hade tur att hon klarade sig över huvudtaget. Att resa sig upp dagen efter trots alla skavankrar och åka ner för samma backe igen och sen ta en medalj på köpet, sjukt starkt.
4. Första världscupsegern december 1998. Mer än tretton år sen, känns som en evighet sen. Anja startade som nummer 36 och låg femtonde efter första åket. Fick till ett riktigt drömåk i andra och utklassade alla, 18 år gammal.
5. Första fartsegrarna 2005 i San Sicario. Hon hade dominerat teknikgrenarna under flera säsonger men började långsamt förbättra sig i fartgrenarna och så helt plötsligt under en helg så vann hon både super g och störtlopp. Sen dess så har satsningen mer och mer gått mot farten..

Nya listor kommer i veckan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar