Summa sidvisningar

2012-01-21

Lärarmyter

Häromdagen så hade aftonbladet en debatt om lärares löner. Varför det blev en debatt var att någon från nåt av lärarförbunden gick ut och sa att de ville se att lärarnas löner på sikt ska höjas med 10000 kr. Inget konstigt med det då vi ligger väldigt lågt med tanke på längden på utbildningen. Det som kanske inte var så smart var uttalandet om att bra lärare ska tjäna över 50000 i månaden. Det kanske kan ses som en provokation då t.ex. jag skulle få höja min län med närmare 100 % då.. Hur som helst så är det otroligt spännande att läsa folks kommentarer. I princip 90% är negativt inställda till att vi lärare ska ha högre lön. Först och främst så känns det ju ganska ynkligt att man inte kan unna andra en bättre lön men det är väl som det svenska samhället är.. Den vanligaste åsikten är klassikern: "Lärare har ju så mycket ledigt så de ska inte ha högre lön (återkommer till det senare i listan..). En annan klassiker är "Alla lärare är ju så dåliga så de ska verkligen inte ha nån högre lön". Jaghar jobbat i 13 år och har självklart stött på dåliga lärare men de allra flesta är ytterst professionella och duktiga. Själva resonemanget faller ju också. Det finns väl usla läkare, jävligt dåliga poliser kockar som lagar äcklig mat. Det betyder ju inte att en hel yrkesgrupp ska bli utan löneökning..

Mycket av det som skrivs om lärare bygger på att folk inte riktigt har koll på hur det verkligen är i skolvärlden och därför kommer jag fram till dagens lista. De vanligaste myterna och missuppfattningarna om lärare.. Här kommer listan!

1. Lärare har så mycket ledigt. Helt sant, vi har lite längre ledighet. På sommaren har vi ungefär sju veckor och sen har vi lite längre ledighet över Julen. Allt detta beror på att vi har en arbetstid på 45 timmar i veckan. Därför blir det så att vi jobbar mer när eleverna är på plats och är lediga när vi inte har några elever. Jämfört med en vanlig 40-timmars knegare så blir det precis lika mycket semester om räknar på en årsarbetstid.
2. Lärare jobbar så lite. Välkomna till Vänge skola! Där finns det folk som utan problem jobbar 60 timmar i veckan. De flesta kommer tidigt och går sent och jobbar på helgerna. Ja jag har haft kollegor som jobbat mindre men det är oftast de som är 60+ och snart ska gå i pension eller de som egentligen inte trivs med jobbet. I övrigt är vi en hårt arbetande massa.
3. Lärare sitter mest och fikar. Jo så är det verkligen.. PÅ den 20-minutaren man har på förmiddagen så ska man först få ut alla elever på rast och ska man inte rastvakta själv så ska det kopieras och förberedas och pratas med skolsköterska eller nåt annat. Det är tur att man inte är kaffeberoende.
4. Hur svårt kan det vara att vara lärare, man kan ju allt själv.. Jo ibland är det faktiskt sant när det dyker upp nåt som man är dösäker på. Men det ska ändå kollas i kurs- och läroplaner så att det man gör följer dessa och allt arbete ska utvärderas och bedömas.
5. Lärare jobbar halvdag på fredagar. Ja det stämmer faktiskt att många lärare (som jobbar med de yngre barnen) väljer att lägga en kortare arbetsdag på fredagen. Det beror på att många lärare (det är lite olika avtal) bara har 35 timmar som måste göras på skolan, det övriga arbetet kan göras hemma. Då är man väl dum om man inte lägger den lite kortare dagen på fredagar. Bästa året för mig var när jag bara hade lektion till kl. 10.00 på fredagar. Vissa andra år så har det varit lektion til 14.30. Då är man inte lika glad..

Ja, det var dagens lista.. Om jag hinner skriva imorgon så måste det nästan bli en vintersportlista igen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar