Summa sidvisningar

2012-01-12

Skidskytte

Tidigare i höstas så skrev jag ett inlägg om skidskytte. Idag kommer faktiskt ett till. Det är ju en så himlans trevlig sport och det måste uppmärksammas. Först och främst.. har slökollat lite på en del av sändningarna som TV4 haft under säsongen och jag förstår faktiskt inte kritiken som de fått. Ok för att det är lite reklam men det stör inte särskilt mycket, och de som vill ha reklamfri-TV där SVT sänder all sport ja ni kan väl flytta tillbaks till 1987. Tycker fyrans sädningar är rappa och lagom svenskprestationsfokuserande och Edlund/Ekholm är ju milsvid bättre än Ulfbåge/Grenholm.

Eftersom skidskyttet har blivit en sån stor svensk Tv-sport så har svenskarna på nåt konstigt sätt blivit riktiga stjärnor, i de flesta fall faktiskt ganska så oförtjänt. Det är egentligen bara Helena Ekholm som håller yppersta världsklass. Ferry vann ju OS-guld men i övrigt så är han ju mest en stabil top-10 kille, ingen vinnare och C-J Bergman som vunnit två tävlingar i år, har ju mest varit en bra stafettåkare och senast han vann ett race innan i år var 2006. Resten av herrarna får kämpa för poängplatser men får ändå ganska mycket mediatid och uppmärksamhet. Det är ett tydligt bevis på hur media påverkar oss vilka idrottare som blir stjärnor.

Idag tänkte jag helt enkelt ranka de bästa svenska skidskyttarna genom tiderna och eftersom jag inte levt så länge så blir det nutida åkare.
1. Magdalena Forsberg. Hon missade det viktigaste, OS-guldet men allt annat vann hon, 42 världscupsegrar, tolv VM-medaljer, sex totalsegrar i världscupen. Imponerande, inte minst med tanke på att hon faktiskt var 28 år när hon vann sin första världscupseger.
2. Helena Ekholm. Trist med OS missen 2010 men annars så har hon verkligen glatt oss med alla sina segrar. Har redan nu tagit sju medaljer i VM och vann cupen 2009. Har aviserat att hon ska sluta ganska så snart. Hoppas att hon kör över OS 21014 och visar att hon pallar pressen.
3. Anna-Carin Olofsson Zidek. Kunde fått andraplatsen före Helena tack vare sitt OS-guld 2006 men hon har inte hållt inte en lika hög nivå under sina aktiva år så ACO får hamna på tredje plats. Tolv segrar i världscupen och sex VM-medaljer.
4. Björn Ferry. Tack vare OS-guldet 2010 så hamnar galne Björn på plats fyra. Femton pallplatser i världscupen. Med tanke på att han har kört typ tio år i världcupen och det körs drygt 30 tävlingar per år så är inte det facitet så himlans imponerande. En riktig citatmaskin vilket nog har höjt hans popularitet.
5. Mikael Löfgren. En föregångare till den "nya generationen". Tog två OS-medaljer 1992. Kom det året tvåa i världscupen och säsongen efter så vann han hela skiten. En ganska bortglömd prestation från den tiden då loppen inte direktsändes på svensk TV.

Lååångt ifrån listan. Henrik Forsberg och Jörgen Brink. Två exempel på bra skidåkare (VM-medaljer, världscupsegrar, vasaloppsvinster) som inte alls lyckats med geväret på ryggen. För de tvivlare som tycker att skidskyttar är ett gäng misslyckade skidåkare är detta exempel på att det nog inte är så jävla enkelt att bli bra på skidskytte.

Nya listor kommer!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar