Summa sidvisningar

2012-01-31

melodifestivalen

På lördag sätter spektaklet igång igen och det kommer så klart att återspeglas på bloggem. Men jag kan ju knappast skriva listor om detta ämne under sex veckor så det får bli lite nån gång ibland när jag får nån bra idé. Denna idé blev iaf ganska bra.. Dagens lista handlar om festivaler som jag minns av en eller annan anledning. Vissa minnen är stora, andra är lite mindra. Det som är gemensamt är att de på nåt sätt finns kvar i minnet trots att, i vissa fall, ganska många år har passerat.  När jag var liten så kollades det inte på festivalen hemma i Bergsbrunna så några tidiga festivalminnen finns det tyvärr inte.

1. 1986. En festival att minnas av många anledningar. Lennart Swahn var usel programledare, Gessle var med som textförfattare och alla hade superroliga frisyrer, men det som verkligen stack ut detta år  var att istället för att artisterna framförde sina låtar live med orkester och hela skiten så visades musikvideos. Detta var ju när musikvideon började slå igenom ordentligt och då ville väl SVT hänga på i trenden. Det gick väl sådär... de flesta av videosarna var ju helt sjukt dåliga. Låten som vann: "E´det det här du kallar kärlek" med Lasse Holm och Monica Törnell blev inte ens i närheten en lika stor hit som tvåan "Kärleken är Evig" och trean Style med "Dover-Calaias". Idén med musikvideor försvann direkt efter detta lilla fiasko, tack för det.
2. 2008. Charlotte Perelli vann, Sanna Nielsen kom tvåa och BWO trea och det var verkligen ingen skräll, det är inte därför detta år var minnesvärt. Detta år var det istället pausunderhållningen som man minns. Detta var nämligen Björn Gustafssons stora stund. Helt plötsligt pratade alla om denna komiker och man undrade vilka komiska höjdpunkter som skulle komma. Höjdpunkten var självklart när han ensam på scenen sjöng en smäktande kärleksballad tillägnad Carina Berg (som ju är tillsammans med Kristian Luuk som var programledare...)
3. 2005. Där minns jag framförallt finalen. Jag och Pernilla hade flyttat till vår första gemensamma lägenhet och och hade någon slags inflyttningsfest. Vår kompis Nisse hade fixat löpsedlar med alla artister som vi satt och hejade med. Festen var jättekul men det var helt fel vinnare (Stenmarck)
4. 1990. Också ett sånt där lite mer udda minne. Det var väl ingen vidare klass på låtarna detta år. Edin-Ådahl vann och Carola kom tvåa i sin comeback men den låten som folk kommer ihåg och som alltid finns med på samlingsschlagerskivor är ju givetvis Loa Falkmans "Symfonin". En underbar låt sjungen av denne store svenska sångare. Fick usla poäng hela kvällen och kom klart sist.
5. 2002. Detta år så var det första gången med deltävlingskonceptet. Det blev knappast bättre klass på vinnarlåten (Never let it go, Afrodite) men det blev helt klar fler låtar att minnas och framförallt så fanns det möjlighet för fler artister att synas. Helt plötsligt fanns det plats för rutinerade rävar som Kikki, Bettan och Lotta, Jan Johansen och Arvingarna, men även nya artister som aldrig fått chansen annars som Excellence och Mendez. Sen var men tvungen att fylla ut med lite mer skämtsamma inslag som Brandsta city släckers och Molle från TV-serien baren...

Nya listor på gång i veckan.

1 kommentar: