Summa sidvisningar

2012-02-08

Dramaserier

I väntan på Filip&Fredriks nya program i måndags (som jag sen ändå bara orkade kolla tio minuter på, sen ZZZZZ)  så kollade jag på en ny dramaserie på SVT. Den hette nåt med 30 grader i skuggan och handlade om olika människor som av olika anledning tog sitt pick och pack och flyttade till Thailand. Första programmet var bra, mycket bättre än vad sånna svenskproducerade serier brukar va. Sen var ju Kjell Bergqvist med som sur gubbe och det gör det ju bara bättre. Det finns en del få guldkorn av svenska dramaserier och jag tänkte idag ranka några av dem som varit bäst,,

1. Tusenbröder (2002). Suverän serie med Ola Rapace i huvudrollen. Om ett gäng kompisar som efter att ha misslyckats med sin målarfirma börjar råna banker och till slut åker de fast. Efter det får man följa med i fängelset och senare under flykten därifrån och fortsättningen som jag kanske inte ska avslöja helt om någon mot förmodan har missat denna serie.
2. Ebba och Didrik (1990). Den bästa barn och ungdomsserie som någonsin sänts i Sverige. Johan Widerberg är helt underbar i denna serie. Flera andra av skådespelarna, både de yngre och de mer rutinerade gör bra prestationer, bl.a Helge Skoog som är skitrolig som den misslyckade operasångaren Kaj Husell.
3. Rapport till himlen (1994). Ulf Malmros helt underbart skruvade serie med Johan Widerberg (igen) och Kjell Bergqvist. Även den härliga Vanna Rosenberg medverkar här.
4. Det nya landet (2000) Denna serie missade jag först men när man väl kom in i den så gick det inte att sluta titta. Manus av Peter Birro och Lukas Moodysson. Om ett omaka par på en flyktingförläggning som istället för att bli utskickade ur landet bestämmer sig för att göra en roadtrip runt om i Sverige. Det blir många roliga möten på vägen. Härlig serie.
5. Åshöjdens BK(1985). En till barn/ungdomsserie. Måste ändå tas med. Vissa av skådespelarna är väl sådär men Max Lundgrens böcker har ändå gjorts på ett mycket bra sätt och sen handlar det ju om fotboll också vilket gör det ännu bättre så klart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar