Summa sidvisningar

2012-02-26

Överraskningar i melodifestivalens historia

Nu är alla deltävlingar över och åtta av tio finalbidrag är klara. Förutom Björn Ranelid så känns det väl inte som om det var några skrällar som gick vidare till finalen. Vi får se vad som händer och vilka som tar de två sista finalplatserna  i andra chansen nästa helg. I festivalens historia så har det varit en del stora skrällar och vid flera tillfällen så har man verkligen undrat hur folk har röstat, för det är ju faktiskt så nu förtiden att det går inte att skylla på att "fel låt vann". Förr satt det ju en jury nånstans och bestämde (känns som forntiden) och då var det lätt att bara skylla ifrån sig på att dom har dålig smak, men nu är det ju faktiskt så att svenska folket röstar, så då kan men i princip bara skylla på att "svenska folket har dålig smak vad det gäller musik", som min kompis Mattias brukar säga. Jag är väl beredd att hålla med och är kommer en lista över exempel när det verkligen inte blivit som förväntat och kanske som det borde blivit.

1. 1986. Style gjorde årets hit med "Dover- Calais". Den toppade trackslistan och sålde sjukt mycket. Lena Philipsson gjorde hiten "Kärleken är evig" som fortfarande är en av de bättre schlagers som skrivits men den som vann var Törnell/Holm med "Är det det här du kallar kärlek". En låt med lite halvskrikig sång och en inte alltför bra refräng med en video där de står och kastar färg på varandra. Ett högst märkligt jurybeslut.
2. 1990. Carola gjorde comeback efter sju år med låten "Mitt i ett äventyr". En riktig popdänga väl i klass med "Fångad av en stormvind" som vann alltihop året efter. Men här vann hon inte. Istället var det en ganska menlös ballad(Som en vind) med fyra ganska menlösa killar (Edin-Ådahl) som lyckades ta hem segern. Dom misslyckades sen totalt i den stora tävlingen, vilket garanterat Carola inte gjort.
3. 2000. Runt denna tid var de poppiga dansbanden extremt stora och både Barbados (Se mig) och Friends (När jag tänker på imorgon) ställde upp med riktigt bra låtar som fortfarande håller i dessa sammanhang. Men vann nån av dem, nej istället kommer indianen Pontare in och stjäl hela showen. Han fick mest poäng av juryn och flest telefonröster av the people. Ja vad säger man, smaken är som baken..
4. 2002. Fyra stycken brandmän ställer sig på sen i sin arbetarutsyrsel och sjunger en helt usel låt, "Kom och ta mig långt härifrån". Ingen vettig människa kan väl rösta på den tänker man, jo drygt 70000 röstade den till final. Hmmm. Väl dör fick den 0 poäng av juryn, skönt med lite vettiga folk där iaf. Sen får folket rösta igen och då är det nästan 150000 som röstar på denna skämtlåt.. allvarligt. Ja den blev då femma till slut tack vare alla telefonrösterna.
5.2008 Carola överraskade alla att ställa upp igen detta år, bara två år efter segern med "Evighet". Detta år med en duett med Anderas Johnson som här ställde upp för tredje året i rad. En vinnande kombo tänkte nog alla och låten fick höga betyg i alla tidningar. Men i delfinalen så gick de inte vidare direkt utan hamnade i Andra chansen där de åkte ut mot Nordman!!! Vilket skämt. Det kändes som om svenskarna helt plötsligt hade något stort motstånd mot Carola. Henne har man inte sett i dessa sammanhang sedan dess, medan herr Johnson inte har gett upp utan han fortsätter att leverera pop/rockdängor år efter år..

Ganska nära listan: Herr Ranelid.. Orkar dock inte kommentera hela den skiten så det får vara till nån annan gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar