Summa sidvisningar

2012-02-23

John Guidetti

Sorry för att det inte har hänt nåt här på några dagar. Jag är helt oskyldig till detta då det har varit nåt fel på blogger. Det har inte gått att skriva något alls, lite frustrerande när jag har haft många inlägg på gång. Flera av dem har blivit inaktuella men detta inlägg kände jag att det ville jag skriva ändå.

Den senaste månaden har allt och alla som har något med fotboll att göra diskuterat vår nya "stjärna" John Guidetti. Alla har en åsikt om honom och framförallt så har det diskuterats om han ska med i landslaget eller inte. Ja till slut så blev det väl inte så mycket diskussion. Gör man mer än ett mål per match i vilken liga som helst så är det klart att man ska vara med i truppen. Vi trogna offsideläsare fick ganska tidigt (för typ tre år sen) en inblick i denne mans liv och redan då så blev man ju väldigt imponerad över hans målmedvetenhet och hans passion för fotboll och att utvecklas. Frågan som folk ställer sig nu är ju om vi ska få ett sånt där Brolinskt genombrott som sommaren-90, sjukt länge sen btw. Ska han slå sig in i EM-truppen och ska han lyckas få speltid? Frågar ni mig så tror jag det. Karln verkar ju göra mål på allt och det är nåt vi saknar i dagens landslag. Forwardsen som spelar nu är tyvärr inga målmaskiner så där kan Guidetti nog tillföra mycket.

Jag snudda lite på vad som ska listas idag. Nämligen andra stora genombrott i den svenska fotbollshistorien (eller den senaste 20-årsperioden...) Nu vet jag att årtal och matcher där genombrottet har kommit beror på t.ex om har hållt på ett lag länge. För vissa kanske Zlatans genombrott skedde redan i mitten på 90-talet men här listas när det har blivit ett stort genombrott som märkts i hela landet..

1. Tomas Brolin 1990. Ja här är det ultimata genombrottet. Det är det folk ofta refererar till. Att "göra en Brolin". Hans år var magiskt. Han gick från Sundsvall till Norrköping och öste in mål i början på allsvenskan. Han blev uttagen till landslaget och gjorde mål direkt mot både Wales och Finland. I VM i Italien var han en av få som skötte sig, bl.a. med ett världsklassmål mot brassarna. Efter VM så blev han proffs i Parma. Där snackar vi genombrott!!
2. Fredrik Ljungberg 1998. Ok han var med och vann SM-guld med HBK -97 men det var året efter som det stora genombrottet kom. I EM-kval matchen mot England så var han bäst på plan och efter det såldes han till Arsenal där han gjorde stor succé direkt.
3. Zlatan Ibrahimovic 2001. Hela 2001 var ett stort jubelår för Zlatan. Hans MFF gjorde comeback i allsvenskan och han gjorde mål direkt. HAn fick debutera i landslaget och gjorde ett elegant mål mot Azerbadjan och såldes till Ajax. Sedan dess har han varit en av våra absolut största stjärnor.
4. Anders Svensson 2002. Här snackar vi mer om en "late-bloomer". Han gjorde en hel del snygga mål i allsvenskan och även en del i landslaget men han var killen som jobbade mest framåt och inte orkade så mycket bakåt. Efter en säsong i England så kom han till VM 2002 med stort självförtroende och väl där så gick allt (nästan) rätt. Han var en av de bästa i svenska laget och var nära att bli hjälte mot Senegal i åttondelen. Läste nånstans att han var Sveriges femte populäraste person i nån undersökning den sommaren.
5. Rasmus Elm 2009. Helt plötsligt så var han bara där. Man trodde att det var storebror Viktor som skulle slå igenom i landslaget men det var Rasmus som gjorde debut 2009 under januariturnén. Sen fick han även plats när de bästa var med och gjorde mål direkt i en träningsmatch mot Österrike. Spelade sen under kvalen till VM 2010 och även om Sverige missade så var han en av de bättre i flera matcher.

2 kommentarer:

  1. Skulle nog vilja ha med Janne Eriksson 92 på den där listan (istället för Elm)

    SvaraRadera
  2. Ja Janne kunde absolut ha varit med på listan!

    SvaraRadera