Summa sidvisningar

2012-10-29

Heja Björklund

Idag var det studiedag för alla lärare i Uppsala. Vi har ibland gemensamma dagar och det roligaste med det är oftast att träffa gamla kollegor och kursare. Träffade en gammal kollega som frågade vad jag skulle lista för nåt idag, kul med folk som läser! Eftersom dagen gick i skolans tecken så blir det också en lista i skolans tecken och idag så ska det handla om folkpartiet och speciellt Jan Björklund och hans skolpolitik. Idag lämnade han fram en lång lista på saker som de vill förändra. Som vanligt i sånna här sammanhang så fastnar oppositionen för det som man kan klanka ner på ordentligt istället för att se det som faktiskt var ganska bra grejer och i detta fall så var det Björklunds förslag om betyg i åk.4 som inte var så populärt och jag kan bara hålla med. Nu har vi från åk.6 och det räcker. Vi lärare har bra koll på hur eleverna ligger till utan att behöva sätta betyg. Det får inte bli ytterligare en administrativ grej att lägga tid på. MEN det var flera förslag i hans långa lista som var riktigt bra och här kommer några av dess idéer.

1. Skolan ska förstatligas igen. Jag var ju inte med på den tiden då staten hade hand om skolan men alla som var med då säger att det var bättre, så gärna en tillbakagång. Det lär ju vara en dyr process och det lär dröja många år men man kan alltid hoppas och önska.
2. Grundläggande IT-kunskap för alla elever. I dagens samhälle blir det viktigare och viktigare med IT-kunskap och som det är nu så är det väldigt olika mellan kommuner och skolor. Bra om det kan göras en stor satsning på detta.
3. Kinesiska som valbart språk. Mycket kommer att hända i världens folkrikaste land de närmsta åren och att kunna kinesiska kommer nog kunna öppna många dörrar så det är perfekt om man får chansen att läsa det i skolan.
4. Tidiga och intensiva stödinsatser från de yngsta barnen. Mycket bra! Man kan inte bara skylla på att man utvecklas olika snabbt. Eller jo, det kan man såklart men det hjälper ju inte de barnen som behöver mest hjälp. Tidig hjälp och mycket hjälp så att alla får samma chanser att lyckas i skolan.
5. mer undervisningstid för nyanlända elever. Har ingen aning om hur detta ska genomföras men en bra idé är det helt klart. Ju mer tid med dessa elever desto bättre. Om de lär sig det svenska språket snabbt å är det lättare att hänga med i den svenska skolan och det blir inte billigare med städ längre upp i åldrarna

Här är listan med alla punkterna för alla som är intresserade.


http://www.svt.se/svttext/web/pages/162.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar