Summa sidvisningar

2012-08-04

Svenska OS-minnen

Japp, idag så ska vi behandla de stora svenska stunderna under de olympiska spel som jag har följt. Det var faktiskt lite svårt att få ihop den här listan för det har faktiskt har inte varit så många guld under sommarspelen från 80-talet och framåt men här iaf min lista..

1. Athen 2004 Holm/Olsson. Vilken magisk kväll det var. Holm var storfavorit men hamnade i stort trubbel men lyckades vända och vinna och fick bragdguldet. Olsson däremot hade inte mycket till motstånd och avgjorde direkt i de första två hoppen. För båda dessa blev det den stora triumfen. Olsson var skadad mest efter denna triumf och Holm återgick till sina fjärdeplatser..
2. Waldner i Barcelona 1992. Redan då så var han rutinerad men det var här han blev riktigt stor. I en gammal järnvägshall i Barcelona körde han över allt motstånd och blev en riktig svensk idrottshjälte. Höll på att upprepa succén 12 år senare, som nästan40åring men då föll han på målsnöret.
3. Lasse Frölander 2000. Oj oj vilket lopp. Detta os i Sydney låg lite senare på året så jag jobbade. Just när Frölander skulle simma så drog vi in TV:n i klassrummet och jag och klassen fick se Lasse kämpa sig till segern mot hemmasimmarna som var favoriter. Var nära att upprepa sin tid vid årets OS men då räckte det inte ens till en plats i semifinalen..
4. Agneta Andersson 1984. Dubbla guld i ett sommar-OS av en svensk. Kommer det hända igen? Hon hade självklart det lite lättare pga att östländerna bojkottade dessa spel men ändå.. två guld samma dag med bara några timmar emellan och ytterligare ett silver i kanotsjön (heter det så?).. Ett riktigt härligt minne!
5. Skyttarna 2000. Varje OS så väntar man på att de okända svenskarna ska slå till. Oftast är det nån seglare som man skiter i eller nån hästhoppare. I Sydney så var det två skyttar som vi tog till våra hjärtan. Det var inga vi hade hört talas om innan och inga vi brydde oss så särskilt mycket om efteråt men just då så var det stort. Pia Hansen och Jonas Edman var riktiga stjärnor, de som räddade den svenska äran..

Hade triathlon-Lisa vunnit idag så hade hon platsat på listan. Vilken tävling hon gjorde, perfekt taktiskt och även om hon har haft bra placeringar i världscupen så var det skönt att se en svensk som verkligen gjorde sitt allra bästa lopp under OS. Hon verkade otroligt nöjd med sitt silver, både direkt efteråt och även i intervjuerna jag hört. Tror ändå att hon kommer att gräma sig oerhört mycket över målfototorsken. Ett OS-guld kan man ju i princip leva på hela livet och, eftersom 2012 varit ett ganska svagt sportår, så kunde hon vid en seger även räknat in ett bragdguld. Ja ja hon får väl ta och vinna om fyra år istället!

Nästa lista kommer att handla om sporter som inte får så mycket utrymme i media under OS men ändå är väl värt att titta på!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar