Summa sidvisningar

2012-08-31

Finnkampen

I helgen så är det dags för finnkampen. För några år sen skulle jag suttit klistrad vid TV:n men nu när den svenska friridrotten är sämre än på mycket länge så skiter jag nog i det, jo jag kanske kollar på Carros sista lopp när hon ska vara med i stafetten 4*400 meter. Hoppas på lite sensommarsol i helgen så jag tänkte vara ute och njuta av det istället. Men tillbaks till ämnet med finnkamper. Detär ju alltid nåt speciellt med matcherna mellan Sverige och Finland oavsett vilken sport det handlar om och här idag ska jag lista ett gäng klassiska uppgörelser.

1.OS-final i hockey 2006. Den kanske mest klassiska finnmatchen. favoriterna från Kanada och Ryssland var redan utslagna och nu skulle de två nordiska länderna göra upp om OS-titeln och vilken match det blev. Det mesta är ju redan sagt om denna match men bara för att upprepa.. Lidström gjorde det avgörande målet men Lundquist var den store hjälten med sin aräddningar på slutet.
2. Hockey VM-86. En klassiker för oss födda i början på 70-talet. 1986 och åren runtomkring var VM årets höjdpunkt och alla tiitade. Denna match fick vi t.o.m. se i skolan. Finland ledde med 4-2 till slutsekunderna då Masken steg fram. Senare i karriären blev han en stor hjälte i Leksand och ännu senare så blev han en bespottad sportchef men då var han bara Masken Carlsson från SSK. Hur som helst så satte han två kassar i sen sista minuten och räddade Sveriges ära.
2. Innebandy-VM 2006. Oj oj kanske den coolaste innebandymatchen med landslag inblandat. Finland ledde med 3-0, Sverige vända, finnarna kom tillbaka och matchen gick till sudden där Sverige till slut kunde vinna. Puh var svettig man var efter den matchen..
3. VM-kval-93. Match mot Finland i fotboll, ken det vara nåt. Ja faktiskt. den 13 oktober så besegrade Sverige finnarna med 3-2 efter bl.a. Henke Larssonmål men otroliga var att samma kväll vann Israel mot Frankrike med 3-2 vilket ledde till att vi gick vidare till det klassiska USA-VM som vi så ofta pratar om och refererar till när vi snackar landslagsfotboll.
4. Hockey VM 2003. Oj oj här har vi en riktig hockeyklassiker. Det vra visserligen bara kvartsfinal i en urvattnad VM.turnering med den spelades i Finland och dom ledde med 5-1 innan Sverige startade den grymmaste upphämtning man sett. Fem raka mål, bl.a. ett klassiskt Foppa-mål vände på steken..

Om jag får inspiration imorgon så återkommer jag kanske med en lista med coola händelser i den "riktiga" finnkampen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar