Summa sidvisningar

2012-09-01

Finnkampen del 2

Finnkampen är en av de mest klassiska svenska idrottshändelserna och det har hänt otroligt mycket både bra och dåliga saker sen starten 1925. Det har inte alltid varit toppklass på tävlingarna men spänningen och dramatiken har alltid funnits.

Här kommer en liten kuriosalista.
1. Historien. Finnkampen är faktiskt världens äldsta återkommande landskamp. Redan 1925 hölls den första gången och förutom en del uppehåll har tävlingen körts varje år. De första åren var det tydligen ganska mycket tjafs mellan länderna vilket var en av anledningarna till att tävlingarna ställdes in vissa år Tjejerna kom med 1953 men hade då bara med två tävlande per gren.
2. Segerrader på damsidan. När jag började intressera mig för sport och då speciellt fridrott så vann de finländska damerna ALLTID. Faktum är att de vann alla år mellan 1987och 2000. 2001 vände det helt plötisligt och sen dess har Sverige vunnit varje år. Rätt märkligt.
3. Alla diskade. Min bror tipsade om detta. Hade faktiskt glömt bort det. Efter ett skandalöst 1500 meter lopp där alla knuffade alla gjorde juryn det enda rätta och diskade alla sex löpare. Den enda gången detta har hänt vad jag vet. Här kommer en liten film från detta lopp http://www.youtube.com/watch?v=SnBrRH0ZRLY. Härligt med finsk kommentator. Inte lika härliga var de svenska dräkterna, fy fan va fula... Nån som kommer ihåg namnet på SVT-reportern som intervjuar vinnaren? En riktíg sportnyttklassiker från den tiden..
4. Carros makalösa 2004. På den tiden verkade Kluft ha obegränsade krafter och detta år ställde hon upp i otroliga sju grenar. Hon vann tre var tvåa i två och fyra i två. Hon har även andra år tävlat i fem grenar och samlat sjukt mycket poäng till Sverige.
5. Publiken. Vad jag kunde se av dagens bilder från Göteborg så kunde det inte varit mer än kanske 10000 på läktarna. Annat var det 2004 då Sverige kom med tre nyblivna OS-mästare. Ullevi kokade och det var hela 51000 som löste inträde. Känna otroligt avlägset fast det ínte var så många år sen!

Det var allt för idag, gonatt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar