Summa sidvisningar

2011-08-28

Friidrotts-VM

Det var länges sen som ett friidrotts-VM kändes så avslaget och då tänker jag inte bara på att de svenska atleterna har varit totalt oheta de senaste 2-3 åren utan även internationellt. För mig finns det bara tre riktigt stora stjärnor som är med i år, Bolt, Isinbajeva och Vlasic. Årets mästerskap går ju på helt fel sida också (Sydkorea) så det lär ju inte bli så mycket tittande.. Men från tidigare mästerskap så finns det ju en del minnen. Tänkte ranka dessa minnen i två listor, en med de svenska och en med de internationella. Börjar med de internationella.

1. Bolt i Berlin 2009. Alltså det var ju coolare i Peking när han slog igenom och bara utklassade alla. I Berlin 2009 så visste man nästan att det skulle bli rekord. Men vilka sjuka lopp han gjorde. 9.58 på 100 och 19.19 på 200. Speciellt rekordet på 200 meter kändes som ett av de bättre som fanns (Michael Johnson) men Bolt har fört sprinten till en helt ny nivå.
2. Längdtävlingen 1991. Helt sjukt vilken tävling. Carl Lewis hoppade över 8.80 fyra gånger. Hoppade över Bob Beamons 8.90 men vann ändå inte då Mike Powell fick på sin livs träff och vann på 8.95. Vilken otrolig tävling.
3. Jonathan Edwards i Göteborg 1995. Dessa solskenssmästerskaps stora höjdpunkt. Vilka hopp han fick till. Först så krossade han världsrekordet till 18.16 och sen förbättrade han det till otroliga 18.29
4. 10000 meter 1993. Tanui mot Gebreselassie. Ganska segt lopp fram till slutet men på sista varvet exploderade allt. Gebreselassie råkade trampa på hälen på Tanuis sko som han sparkade av. Sen drog Kenyanen en långspurt och ledde med säkert 30 meter men han hade börjat för tidigt. Marockos storhet Gebreselassie tog in mer och mer och gick till slut förbi och vann..
5. Höjdfinalen 2005. Jag avslutar med ett litet udda minne. I denna final så klarade åtta hoppare 2.29 och var vidare till 2.32, inget konstigt med det.. Det underliga hände sen. det skedde 23 rivningar på höjden alltså var det bara ett hopp kvar innan det skulle få bli omhoppning om guldet. Då klarade Krymarenko från Ukraina och han blev därmed mästare. Stefan Holm var en av dem tog 2.29 men först i andra försöket så han var långt från medalj.

Ny lista imorgon!

3 kommentarer:

  1. Oj, så du minns Mats. Men kanske Sporten idag hjälper till att komma ihåg.

    Jag håller med. I år är det litet avslaget. Jag gillar nämligen också Fri idrott fast inte tiderna.

    SvaraRadera
  2. Marockos storhet Gebreselassie? Här har man gått ett halvt liv och trott karln var Etiopier.. :-)

    SvaraRadera
  3. Eeehh ja självklart Etioien vet inte vad jag tänkte på. Vad det gäller minnena så är det saker som på nåt sätt har fastnat i huvudet. Inte helt friskt att ha så mycket sport i huvudet egentligen men det är tydligen det som fastnar.. // Mats

    SvaraRadera