Summa sidvisningar

2011-08-01

Simning

Sim-VM avslutades ju idag så det är helt på sin plats med ett inlägg om denna härliga sport. I ett inlägg tidigare har jag berört det där med att de har så många mästerskap men, som nu när det är stora VM(eller OS såklart) är ju alla de bästa med och då blir det helt plötsligt intressant (och betydligt färre svenska framgångar). Vi kan ju lätt ses som en stormakt i simning med när de kommer till de stora tävlingarna som verkligen betyder något så är vi svenskar oftast ganska så chans. Idag tänker jag lista fem svenska simmare som på ett eller annat sätt bidragit till den svenska simhistorien..

1. Anders Homertz. Vann EM-guld som artonåring 1987, annars mest känd för att leda loppen länge men tröttna totalt på slutet. Ändå min första sim"idol". hade en total ocool personlighet. Har något svagt minne av att vi lyssnade på radio i skolan, på någon tråkig högstadielektion, under Seoul-OS 1988.
2. Lars Frölander. Vilken hjälte.. Tog OS-silver 1992 och håller fortfarande vid 37 års ålder bra Europaklass. Självklart är os-guldet 2000 den stora höjdaren (den sågs i en lektionsal i Knutby skola). En rolig anekdot om den segern är att dom visade det loppet under en OS-sändning 2008 som en tillbakablick s(om de ofta gör för att fylla ut sändningstiden) Då trodde ett helt gäng av mina kollegor att det var live och att han vann ett nytt guld..
3. Therese Alshammar. Såklart måste hon vara med på listan. Precis som Frölander har hon en sjukt lång karriär. Hon tog sin första medalj 1997 och har nu 71 internationella medaljer, rätt imponerande..Hoppas hoppas hon får kröna sin karriär med ett guld i London och hoppas hoppas hoppas man kan vara där och se det!!
4. Emma Igelström. Till skillnad mot de tidigare hade Emma en kort karriär i början på 2000-talet. Men under några få år så utklassade hon alla och var den starkast lysande stjärnan. Hon tillförde också lite coolhet till simsporten och fick alltid lite extra uppmärksamhet för sin stil.
5. Bengt Baron. Olympiamästaren från 1980 måste ju med på listan, framförallt för sitt otroligt häftiga namn. Ryggsimsmästare som efter karriären började som VD på Vin & Sprit.

Ny lista imorgon!

4 kommentarer:

  1. Gunnar Larsson Gunnar Larsson Gunnar Larsson Gunnar Larsson Gunnar Larsson

    SvaraRadera
  2. Tyvärr lite för ung för att upskatta honom och hans framgångar..

    SvaraRadera
  3. Vad hände med Sally Bauer?! /Ann

    SvaraRadera
  4. Jag kanske är okunnig men Sally Bauer var jag tvungen att googla på så därför platsade hon inte här även om hennes prestation var helt grym!!

    SvaraRadera