Summa sidvisningar

2011-08-27

Svenska cupframgångar

Såhär i Champions league/Europaleague-tider så kan det passa bra med ett inlägg i det facket. Det har ju minst sagt varit tunsått med svenska framgångar den senaste 10-15 års perioden vilket inte direkt är konstigt och man ser på de lag som de svenska ställs mot och vilka spelare som de möter. Vi är helt enkelt för dåliga i vår egen allsvenska.. Det blir ju ganska uppenbart när det är så många lag som går vidare till de olika gruppspelen och vi ändå bara får med ett lag (Malmö). Vi kan ju inte heller skylla på att det var "nära". HIF fick duktigt med spö och de norrbaggar som Elfsborg åkte på stortorsk mot åkte ut i omgången efter... Men vi har ju faktiskt haft framgångar vi också så idag så tänkte jag ranka de cupframträdanderna som jag minns bäst!

1. Göteborgs UEFA-cupstriumf 1987. Det var dubbelmöte i finalen då och Dundee United (ni vet storlaget från Skottland) åkte på torsk. Den mustaschprydde Lennart Nilsson avgjorde. På den tiden var det ju bara ett lag från varje land som spelade Europacupen (Champions league) så det var betydligt tuffare motstånd då än nu..
2. Göteborg UEFA-cupstriumf 1982. Denna måste hamna tvåa trots att jag har ganska så svaga minnen från detta. Minns att Herr Nilsson var den store hjälten och att han var omänskligt bra i en del matcher. Slog tycka Hamburg SV i finalen.
3. Göteborg i Europacupen 1986. Lite tjatigt med Änglarna, jag vet... Men denna semifinal(!) mot barcelona var något alldeles speciellt. 3-0 hemma kändes som om det skulle räcka. Men Barca vände till 3-3 sammanlagt trots otroligt många lägen för Blåvitt. Straffar följde och där pallade inte Göteborgs spelare. Normannen Mordt och Rolle Nilsson missade och blev syndabockar..
4. AIK 1999. Måste ta med denna säsong för att det kändes som om det var med detta som uppsvinget startade för svensk klubbfotboll.. Alla skulle helt plötsligt till Råsunda och alla blev plötsligt AIK:are (några av mina kompisar kanske känner sig träffade..) Hur som helst så blev det fiasko poängmässigt med Nebosja gjorde ett oförglömligt mål mot Barca och AIK bjöd på en del underhållande fotboll..
5. Brage-Inter 1988. Denna ska bara med på listan. Tänk mitt favoritlag Brage mot storlaget Inter och det är faktiskt nutid. Brage blev fyra i allsvenskan 1987 så därför fick dom en biljett till UEFA-cupen och gjorde två stormatcher mot Inter. Torsk 2-1 i båda matcherna men Brage visade att de höll bra mot ett världslag.. Jag brukar inte länka men här kommer länken till 1-1 målet hemma inslaget av skyttekungen Johan Hällman.. Kommentator: B. Hansson.. http://www.youtube.com/watch?v=Jeh0fNDG_pk . Kolla även in denna: http://www.youtube.com/watch?v=1yaxGnGLJZ4&feature=related och denna: http://www.youtube.com/watch?v=ClHSWl2IlxI&feature=related (Kommentatorn uttalar Arnberg helt underbart)

Ny lista imorgon!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar