Summa sidvisningar

2012-03-13

Anja Pärson

För första gången så kommer jag idag att lägga upp en gammal lista. Det var nämligen så att tidigare i vintras så skrev jag om Anja Pärsom och hennes framgångsrika karriär. Igår så gick hon ut med att, även hon, kommer att lägga av. Hade jag vetat det då så hade jag såklart väntat med den listan men jag trodde verkligen att hon skulle köra på ytterligare nån säsong. Därför kommer samma lista men med lite annan text till..
Anja har gjort en helt miserabel säsong. Så här dålig har hon aldrig varit och jag trodde verligen att hon skulle ta revansch på sig själv genom att köra nästa år men motivationen och orkan fanns tydligen inte, vilket är förståeligt efter femton år i världscupen. Jag har läst en del kommentarer på nätet och hon hyllas mycket men det är poåfallande många som tycker att hon borde slutat för flera år sen och att det ska bli skönt att slippa lyssna på hennes gnäll och bortförklaringar. Det andra kan jag till viss del hålla med om. Hon är ju inte samma solstråle som, t.ex. Magdalena Forsberg eller Sanna Kallur, hon säger alltid vad hon tycker och tänker, kanske har det böivit lite väl negativt ibland. Det där med att sluta tidigare håller jag däremot inte alls med om. För det första så måste man väl få hålla på så länge man tycker att det är kul. Det är ju inte direkt så hon har tagit en plats för någon ung lovande störtloppstjej (det vimlar inte av sånna precis..) sen var hon ju faktiskt så sent som förra året en vinnare i världscupen och varför ska man då lägga av. Ska man resonera så så skulle ju t.ex Roger Federer slutat för tre år sen och tvillingarna Sedin skulle ha lagt av efter förra året. Det är ju otroligt svårt att veta när tillbakagången ska komma. Nej Anja gjorde helt rätt som fortsatte och hon ska ha ett stort tack för en lång och härlig karriär med otroligt många höjdpunkter.

1. VM veckan i Åre 2007. Hon kom dit med usel form och som ett stort frågetecken. Hon åkte därifrån med tre guld, ett silver och ett brons. Hon var totalt överlägsen i fartgrenarna och konkurrenterna undrar väl fortfarande vad som hände.
2. OS i Turin 2006. Anja missade OS-guld 2002 och ville verkligen ha ett guld denna gång. Från början gick det lite "trögt" med bara silver och bronsmedaljer men när det var dags för slalom så slog hon till med två perfekta åk. Guld blev belöningen!
3. OS-bronset i Vancouver 2010. Vad är ett brons i kombination om man ser det historiskt. Jo en otrolig prestation. Dagen innan så kraschade hon i målrakan på väg mot silver i störtloppet och hade tur att hon klarade sig över huvudtaget. Att resa sig upp dagen efter trots alla skavankrar och åka ner för samma backe igen och sen ta en medalj på köpet, sjukt starkt.
4. Första världscupsegern december 1998. Mer än tretton år sen, känns som en evighet sen. Anja startade som nummer 36 och låg femtonde efter första åket. Fick till ett riktigt drömåk i andra och utklassade alla, 18 år gammal.
5. Första fartsegrarna 2005 i San Sicario. Hon hade dominerat teknikgrenarna under flera säsonger men började långsamt förbättra sig i fartgrenarna och så helt plötsligt under en helg så vann hon både super g och störtlopp. Sen dess så har satsningen mer och mer gått mot farten..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar