Summa sidvisningar

2012-04-12

Billboardlistan

För nån dag när jag skrev om Europe så var jag inne på Billboard.com för att kolla nån listplacering och då insåg jag att där finns ju typ alla låtar som har legat på denna amerikanska topplista och det är ju en riktig guldgruva och superkul att kolla upp låtar och artister som man gillar. Jag vet inte ur det är nu i nedladdningseran men förr var ju iaf billboardlistan tillsammans med den brittiska singellistan de två listorna som var de viktigaste och som alla musiker hade koll på, nu kanske det är mest lyssnade på Spotify, vad vet jag... Hur som helst här i Sverige pratar vi ju om ABBA, Björn Skifs Roxette och Ace of Base som legat etta på den viktigaste listan(singellistan) men om man letar lite så finns det ju en del ganska överraskande svenska namn som varit med på listan och här kommer en sån lista.

1. Rednex: Cotton eye Joe. I april 1995 så låg denna låt på plats nummer 28 på listan. Den fanns med i sammanlagt fem veckor. Detta var den enda hiten i USA. I resten av Europa hängde de väl med med lite småhits under åren därefter.
2. Dr. Alban. It´s my life I maj 1993 så gick Alban in på singellistans plats 88. Veckan efter hade han åkt ut, men ändå, starkt av vår rappande tandläkare. Låten Alla vi som gjordes med Brolin, Borg och Mattias Frisk, den letade sig dock inte in på billboardlistan, konstigt...
3. Titiyo. My body say yes. 1991 var hon uppe på plats 42 på listan med en låt som, vad jag vet, inte var nån stor hit i Sverige. I Sverige gjorde hon stor comeback i början på 2000-talet men i USA så har hon inte haft nån mer framgång.
4. Neneh Cherry. Buffalo Stance och Kisses on the wind var båda stora hits 1989 och hamnade top-10. Efter det så har det inte hänt så mycket förutom balladen 7 seconds som hon gjorde med den senegalesiske politikern Youssou N'Dour
5. Eagle-Eye Cherry. Faktiskt halvbror till Neneh. 1999 kom monsterhiten Save tonight. I detta fall är uttrycket verkligen befogat. Från ingenstans så hördes han överallt och i USA räckte det ändå till plats 5. Efter det så kom en del små hits men nu var det länge sen man hörde nåt från denna man.

Ny lista imorgon!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar