Summa sidvisningar

2012-04-10

Hockeyfinal

Ja idag börjar ju hockeyfinalerna och det är ingen hemlighet att jag gärna ser Skellefteå som segrare. Jag har aldrig gillat brynäs. Från början när jag började att intressera mig för hockey så handlade det om att dom var Leksands stora konkurrent. Senare så "snodde" de flera av leksands bättre yngre spelare och nu på senare tid så har de blivit mer än lovligt kaxiga som om de skulle vara mästare redan. Slogans som "Guldet ska hem" kan man ju störa sig en del på. Kom ihåg att det inte var mer än fyra år sen som brynäs var i riktig brygga och var en hårsmån från att ramla ur elitserien, då på Leksands bekostnad men de höll sig precis kvar. Det är ju omöjligt att spekulera vad som hade hänt om det hade varit så att Leksand hade gått upp det året, hade de då spelat i final.. Skellefteå är ju faktiskt ett annat lag som har varit nere i skiten under ganska många år men de har lyckats med att ta steget upp och sen år efter år flytta fram positionerna. Precis så ska Leksand också göra med början nästa år ;).
Hur som helst.. efter att ha smutskastat Gevalia/Läkerol-laget så måste jag ändå erkänna att jag unnar brynäs forward Jesper Ollas att guld. Han var Leksand trogen under hela sin karriär fram till förra året och var under alla dessa år den store favoriten i Ejendals/Tegera arena. Han är värd all framgång! Och det leder osökt in på dagens lista. Det vimlar nämligen av ex-leksingar i finallagen, tio stycken om jag räknat rätt i hastigheten och jag tänkte ranka och skriva lite om vad de åstadkom under sina säsonger i den bästa dalaklubben!

1. Jesper Ollas. Nummer 14 var kungen i Leksand. Inte poängmässigt, ganska långt ifrån, men när det handlar om krigarinställning och kämpaanda så var han oslagbar. Är helt säker på att han är tillbaka i Leksand innan karriären är över!
2. Joacim Eriksson. Skellefteås målis (som faktiskt är från Gävle) gjorde bara en säsong i Leksand (09/10), men som han gjorde det. Han var en av det årets klart bästa spelare och höll nollan inte mindre än åtta gånger. I kvalserien så var han grym men det räckte ändå inte.
3. Pierre-Edouard Bellemare. Blev tre säsonger i den blåvita dressen för fransmannen. Hade sin bästa säsong 08/09 när han var skytteligan. Precis som Ollas så ville han ta chansen i eliten efter flera raka misslyckanden i kvalserien. Kanske kan locka tillbaka honom om det blir elitspel nån gång i framtiden.
4. Lars Jonsson. Ur-leksingen(nästan) som spåddes en sån lysande karriär. Draftades faktiskt som nummer sju och gjorde elitseriedebut redan som 18-åring. Försvann från Leksand vid uttåget 2004 och har sen misslyckats i Nordamerika och varit halvlyckad i Timår, HV71 och Brynäs.
5. Jonas Nordquist. Precis som Jonsson en av de "kända" 82:orna som var så lovande men som inte lyckades slå igenom riktigt i Leksand. Fick inte plats i laget när de gick upp i elitserien 2002 och har sedan dess varit i bl.a Luleå och Frölunda och faktiskt gjort tre matcher för Blackhawks i NHL. Lirar nu i brynäs och har faktiskt gjort en del poäng nu på "ålderns höst". Har även gjort en del landskamper och var med i VM 2006. Känns inte som en kille som kommer att återvända till Dalarna.

Lååångt ifrån listan: Jimmie Ericsson. Värvades som en stor målskytt till säsongen 05/06 när Leksand låg i elitserien. Var totalt usel och vände tillbak norrut efter bara en säsong. Har efter det utvecklats till en stabil poängmakare som är hyfsat given i landslaget.

Tack för idag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar