Summa sidvisningar

2012-04-05

Svenska dopingfall

I morse kom nyheten att en svensk brottare, Mathias Gunther, som tog brons i brottnings-EM åkt fast för doping. Han påstår själv att han fått en tablett av en kompis eftersom han gjort illa foten nån dag innan tävlingen. Hade det varit en utländsk idrottare så hade man skrattat hånfullt och tänkt, vilken idiot, men nu när det var en av våra egna så tycker man lite synd om honom och tänker "oj vilken otur killen hade". Kanske får återkomma nån gång med de sämsta dopingbortförklaringarna genom historien.
Här är iaf dagens lista, med andra svenskar som åkt fast för doping.
1. Tomas Johansson. Åkte fast i OS-84 i Los Angeles där han tog ett silver. Dopingen var ju mycket mer utbredd då och Johansson blev på nåt sätt förlåten och t.o.m. hyllad när han tog "revansch" och vann VM-86 efter att han varit avstängd i två år. Han kanske kom undan lite lindrigare för att han var från Norrland och att han var en hygglig kille.
2. Linda Haglund. Åkte fast 1981. Var OS fyra 1980 och har fortfarande svenskt rekord på 100 och 200 meter. Skyllde då, och fortfarande, på sin dåvarande tränare men det har aldrig kommit fram några bevis som friat henne helt. Blev, precis som Johansson, förlåten och har ju t.ex. medverkat i let´s dance och ska vara med i årets säsong av Mästarnas mästare.
3. Ludmila Engquist. Detta har jag tagit upp förut..Kort sammanfattning av hennes historia...Åkte fast för doping som rysk medborgare 1993. Hittade sin svenske drömprins, bytte efternamn från Narozjilenko och blev Ludmila med hela svenska folket. Vann OS-guld, VM-guld och VM-brons. Fick cancer, blev frisk, blev hjälteförklarad. Slutade sen efter en lång karriär med friidrotten för att ta upp en karriär i bobsleigh, bara det väldigt konstigt. Vid träning 2001 så åkte hon fast för doping och efter den så har hon i princip varit bränd i Sverige. Till skillnad mot många andra så erkände hon direkt iaf och det ska hon ha cred. för även om det var otroligt klantigt att dopa sig och med det misstänkliggöra hela hennes karriär..
4. Niclas Axelsson. Här snackar vi om en kille som verkligen gjort bort sig. Kom sexa i giro d´italia 1999      men det visade sig att han hade dopat sig och han blev avstängd i fyra år. I intervjuerna efter så visade han inte så mycket ånger utan verkade mest förbannad för han hade klantat sig och åkt fast. Visserligen så verkar det vara den mentaliteten i cykelsporten men det kanske är bättre att tänka sig för vad man säger. Hur som helst så kom han tillbaka efter avstängningen men 2010 åkte han fast igen och den här gången så blev det livstids avstäningning. Inget dumt beslut om ni frågar mig!
5. Magnus Hedman. Ok jag vet han hade slutat när han åkte fast 2009 men hans förklaring var så kul så han måste med på listan..Polisen hittade tabletter med Stanozolol i hans jeansficka (samma som Ben Johnson åkte fast för 1988). Han påstod att en polare hade lånat hans jeans och måste ha lagt dom där. Han lyckades faktiskt komma undan där men det fanns även spår i hans blod vilket ledde till att han fälldes i rätten. Senare har han gråtit ut och erkänt att han faktiskt hade tagit drogerna...

Nästan med på listan: Sven Nylander, Ricky Bruch och Frank Andersson. Men det får vi ta nån annan gång!

1 kommentar: